hide and seek

Hide and seek

Dit jaar hebben we onze vakantie doorgebracht in de Vogezen. Op een minicamping zonder besef van tijd, met ontzettend vriendelijke eigenaren (officieel een B&B en een échte aanrader om naartoe te gaan → PtitMonde), prachtig uitzicht, gezellige hond en een heeeeeeleboel kleine friemelbeestjes. En zo dus ook deze kleine sprinkhaan. Eigenlijk wilde ik mooie close up foto’s maken van een paar parasolzwammen die de grond uit waren geknald (en ’s avonds in het eten zaten), maar rondom zaten ontzettend veel sprinkhanen lekker te tjirpen die de foto veel sprekender maakten. Natuurlijk was een combi van zwam en sprinkhaan nog mooier, maar die foto’s zijn minder spannend geworden dan gehoopt. En dit sprinkhaantje ging steeds verder achter het blaadje zitten bij elk klein geluidje dat ik maakte. Dus net alsof ie verstoppertje speelt! Of hij wil gewoon echt verdwijnen, omdat ie mij eng vindt. Snap er niks van, want dat is eerder andersom…

En dan nu wat technische info:

Om de sprinkhaan goed in beeld te krijgen, wil je eigenlijk dat vooral de ogen scherp zijn (sowieso een soort van regel in portretland). Ik heb hier gebruik gemaakt van handmatig scherpstellen, omdat anders de kans best groot is dat de camera automatisch de blaadjes dichterbij in beeld pakt als scherpstelpunt. Het diafragma heb ik groot gehouden om vooral de focus op de kop van het beestje te krijgen. Stiekem is het blaadje rechts in beeld ook scherp in het origineel, maar dat heb ik aangepast naar net zo wazig als de rest van het beeld. Verder miste het origineel wat contrast en liepen de kleuren groen wat te veel in elkaar over. Tot slot heb ik de foto bijgeknipt, zodat de sprinkhaan nóg meer naar voren werd gehaald en onnodige afleiding verdween.

Mag ik deze hebben?

Jazeker! Ik bied hem te koop aan op Werk aan de Muur. Je kunt de foto vinden door op deze link te klikken.

Specs:

Camera: Nikon D7200

Lens: Sigma 105 mm f2.8 EX DG MACRO OS

Filter: –

Instellingen: A-stand, Diafragma f/5.6, Sluitertijd 1/250 sec., Iso 100, Belichtingscompensatie 0.0