Koekeloeren

Terwijl je zit te kletsen op de camping bij je tent en je opeens wat geritsel hoort… Mijn oortjes op scherp, vriendinnetje Kayleigh met de voetjes op de stoel en toch ook allebei nieuwsgierig wat de grond opeens plaatselijk doet bewegen. En hoe vet! In real life en op klaarlichte dag, piept er ineens een mol omhoog! Druk aan het werk met schuivende pootjes en snuffelend snuitje en ik kon alleen maar denken ‘waar is mijn camera met macrolens?!’ (oke, én ‘ahhhhh ik wil ‘em hebben’, toegegeven…). En ja, sure, er staat ook een hoop rommel op de foto, maar ik heb toch wel lekker even een levende (!) mol vastgelegd mét het scherpstelpunt op het belangrijkste object. Yes please, me liky. Oh én ik ben eigenlijk wel benieuwd of hier nog iets in herkend wordt (iets met het hoofdonderwerp, het glibberige dingetje ervoor ennnn de titel van deze foto 😉 ).

En dan nu wat technische info

Je moet er wel wat voor over hebben om een foto vanuit dit perspectief te kunnen maken… Speciaal voor jullie: een foto achter de schermen!

Het heeft wat geduld, een stijve nek en wat commentaar van de buren nodig (‘hé er zit daar een muis!’ … Ja … Bijna). En ik zeg wel leuk hierboven dat ik opzoek was naar mijn macrolens, maar in dit geval heb ik gebruik gemaakt van mijn zoomlens. Ook eigenlijk omdat dat simpelweg meer speling geeft in je mogelijkheden. Ik heb wel bewust het diafragma wat kleiner gezet (groter getal), zodat er meer scherp werd en ik niet achteraf hoefde te balen dat de mol zelf toch onscherp bleek te zijn.

Qua bewerking heb ik best veel met Lightroom zitten spelen. In eerste instantie dacht ik dat mijn ruwe foto prima zo online gezet kon worden, maar na wat kleine bewerkingen in met name belichting en kleuren, bleek dat toch niet helemaal het geval. Of ja, tuurlijk, alles kan, maar hier ben ik zelf toch meer tevreden mee.

Mag ik deze hebben?

Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Ik vind er veel afleiding bij zitten waardoor ik er voor nu voor kies de foto niet op Werk aan de Muur te plaatsen. Maar mocht je nu denken ‘ja maar ho es, ik wil deze persé op groot formaat’, dan mag je me dat uiteraard laten weten via een berichtje hier beneden, fotoschraafie@gmail.com of het contactformulier.

Specs

Camera: Nikon D7200

Lens: Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM

Filter: Mentter HD CPL

Instellingen: A-stand, Diafragma f/10, Sluitertijd 1/400 sec., Iso 2000, Belichtingscompensatie +0.3