Verstoppen in een woonwijk

Ow yes! Een bucket list puntje om af te strepen. Eén van de dieren die ik altijd al op de foto heb willen zetten: een uil in het wild (hier een ransuil om precies te zijn). En ik hoefde er niet eens voor naar het bos! Een collega vertelde dat er een groep van dertig verstopt zit in een tweetal bomen middenin een woonwijk in Nijmegen, dus een dag later (vandaag, zó enthousiast ben ik) pakte ik een werkpauze om met mijn camera de beestjes vast te leggen. Vond het wel een beetje gênant: eenmaal aangekomen bleken er meer fanatiekelingen klaar te staan, maar dan met enórme toeters op hun toestellen. Kwam ik aan met mijn zoomlensje tot 300mm. Maar hé, heb toch wel lekker voor het eerst in mijn leven wilde uilen gezien én enigszins op de foto weten te krijgen. Dus zoals ik al zei: ow yes!

En dan nu wat technische info

Dit kleine monstertje zit, zoals je kan zien, best beschut opgesteld. Om direct een mooie foto te kunnen maken, vond ik dan ook lastig. De foto werd vaag en grijs en ik dacht in eerste instantie ‘nou ja, ik heb het in ieder geval geprobeerd’. Maar lang leve Lightroom en RAW formaat. Nog steeds vind ik het zelf een beetje lijken alsof er een lichtgrijze waas over de foto gaat, maar wanneer ik die weg probeer te werken, dan wordt de ruis (de ‘korrels’ in je beeld) ook versterkt. Daarnaast heb ik de foto bijgesneden; daardoor komt er meer focus op de uil zelf en word je niet afgeleid door de wirwar van kleur en blaadjes. Of in ieder geval minder, want de kleur van de uil heeft natuurlijk niet voor niks die van een boom…

Ohja, nog één dingetje: ik ben de uitdaging met mezelf aangegaan om volledig manueel te fotograferen, dus zien jullie nu (volgens mij) voor het eerst een foto op mijn blog zonder ook maar één automatische instelling. En daarvoor geef ik mezelf eigenlijk wel even een schouderklopje 🙂 .

Mag ik deze hebben?

Jazeker! Dat kan door op deze link te klikken.

Specs

Camera: Nikon D7200
Lens: Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM
Filter: Mentter HD CPL
Instellingen: M-stand, Diafragma f/9, Sluitertijd 1/60 sec., Iso 1000, Belichtingscompensatie 0.0